Yläpohjan eristeet: Uusiminen vai lisäeristys?

Kun pohdit yläpohjan eristeiden kunnostusta tai päivittämistä, vastaan tulee usein kysymys: uusitaanko koko eristysmateriaali vai lisätäänkö olemassa olevaa eristystä? Kumpikin vaihtoehto voi tuoda omat hyötynsä, ja päätös riippuu monista tekijöistä.

Lisäeristyksen asentaminen on käytännössä aina kustannustehokkaampi vaihtoehto verrattuna koko eristyksen uusimiseen. Se mahdollistaa energiatehokkuuden parantamisen ilman suurta investointia.

Eristeiden poistaminen ja yläpohjan saneeraus taas poistaa yläpohjan eristeistä esimerkiksi jyrsijöiden tuhot ja samalla yläpohjarakenteiden tiiveys suhteessa asuintiloihin tulee tarkistettua.

Milloin yläpohjan eristeitä ei kannata vaihtaa?

Yläpohjan eristeiden vaihto voi olla houkutteleva ajatus, mutta on tärkeää huomata, että vanhat eristeet voivat edelleen suoriutua tehtävästään tehokkaasti monissa tapauksissa.

Jos talosi alkuperäiset eristeet ovat laadukkaat ja hyvin säilyneet, niiden vaihtaminen voi olla tarpeetonta. Monet eristeet, kuten lasivilla tai kivivilla säilyttää tehokkuuteensa vuosikymmenien ajan, niitä ei tarvitse vaihtaa, jos ne ovat hyvässä kunnossa.

Jos yläpohjan eristeet ovat kuivat, jyrsijöiden tai muiden pieneläinten aiheuttamia vaurioita ei ole havaittavissa ja jos yläpohjan läpivientien sekä höyryn- tai ilmansulun tiiveys on asianmukaisesti toteutettu, ei yläpohjan eristeitä kannata vaihtaa. 

Eristeiden poisto on aina kustannuksiltaan suurempi, kuin pelkkä lisäeristys valmistelevine toimenpiteineen.

Milloin yläpohjan eristeet kannattaa vaihtaa? 

Yläpohjan eristeiden tehtävänä on pitää lämpö sisällä talvella ja viileys kesällä – tällöin säästyy energiaa, joka pitää lämmitys- ja jäähdytyskustannukset kurissa. Eristeiden kunto on syytä tarkistaa aika ajoin. Yläpohjan eristeet on syytä vaihtaa, jos huomaat, että eristeet ovat painuneet merkittävästi, eristeissä on joko uusi tai vanha, laajempi kosteusvaurio tai jos eristeissä on merkittäviä jyrsijöiden aiheuttamia tuhoja. Kosteusvauriotilanteissa eristeen voi poistaa myös vain vaurioituneilta osin.

Yläpohjan eristeet on syytä vaihtaa myös silloin, kun yläpohjan ja asuinhuoneiston välinen höyrynsulku läpivienteineen ja limityksineen on epätiivis. Tästä aiheutuu lämpö- ja ilmavuotoja, jotka altistavat rakenteita kosteus- ja mikrobivaurioille. Puuttellinen tiiveys voi aiheuttaa myös hiukkasmaisia epäpuhtauksia sisäilmaan (erityisesti mineraalivilloilla), joista suurina pitoisuuksina voi aiheutua ylähengitysteiden, ihojen ja silmien ärsytysoireita. 

Yhteenveto

Lisäeristä, jos 

  • yläpohja on teknisesti kunnossa, mutta eristevahvuus on alhainen (alle 400 mm tai tapauskohtaisesti)
  • energian säästäminen houkuttaa
  • asumismukavuuden parantamiselle on edellytykset (vedon tunne, lämpöhävikki)
  • eristeessä on jyrsijöiden kulkureittejä, mutta ei merkittäviä tuhoja

Vaihda eristeet, jos

  • vanhat eristeet ovat vaurioituneet
  • yläpohjarakenne ei ole tiivis
  • eristeessä on merkittävästi jyrsijöiden aiheuttamia tuhoja
  • vanhaa eristettä on erittäin vähän

Ennen lopullista päätöstä, pyydä asiantuntijamme tarkastamaan nykyinen eristystilanteesi ja antamaan suosituksia. Ammattilaisen arvio auttaa sinua tekemään päätöksen, joka sopii parhaiten talosi tarpeisiin. Lopullinen päätös yläpohjan eristeiden kunnostuksesta riippuu yksilöllisistä tarpeistasi, budjetistasi ja pitkän aikavälin tavoitteistasi. Riippumatta siitä, valitsetko uusimisen tai lisäeristyksen, panostus parempaan eristykseen on askel kohti energiatehokkaampaa ja mukavampaa kotia.